3 Mart 2016 Perşembe

Bira Bardağı Çeşitleri

Son birkaç paylaşımım bira kültürü konusunda bir temel oluşturmaya yardımcı olmak için, dünya üzerindeki bira türlerinin sınıflandırılma şekilleri ve bu sınıflar ile ilgili olmuştu. Sıradaki paylaşım da ise bu biraların servis ve içimleri ile alakadar, oldukça önemli bir husustan bahsetmek istiyorum. Nasıl ki farklı yemek türleri için farklı tabaklar, farklı şarap türleri için farklı kadehler kullanılıyorsa biralarda da durum bundan pek farklı değil. Bardaklar fiziksel yapıları ile, birayı, istenilen en iyi kondisyonlarla sunmalıdır. Bu bağlamda temel olarak yaklaşık 8-9 farklı çeşit bira bardağı türünden bahsedilebilir. Tabi ki bu yelpaze daha da genişletilebilir, lakin temel türlerin alt kümelerine inmekten öteye geçmemiş oluruz.



Pint Bardak: İlk olarak pint tarzda bardak ile başlayabiliriz, pint Amerikalı ve İngilizler için birbirini dahi tutmayan bir hacim biriminden gelmektedir. Bu tip bardakları kendi içinde dörde ayırmak mümkündür. Bunları, konik Amerikan tarzı pint bardak, Lale formunda İrlanda tarzı pint bardak, İngiliz tipi pint bardak ve Alman tipi pint bardak diye ayırmak mümkündür. Bardağın kolay ulaşılabilir ve ucuz olması ise en belirgin özelliğidir. American Ale, American Lager, IPA, Blonde Ale, Brown Ale, Black Ale, Porter, Stout, Old Ale, Mild Ale gibi türler başta olmak üzere hemen hemen her ale bira tipi için kullanımı uygundur. Zira barlarda karşınıza en çok çıkacak bardak türüdür.


Stange Bardak: Aslına bakarsanız yine kolay ulaşılır ve ucuz olmasından dolayı kullanılan bir bardak türüdür. Silindirik ve uzun bir yapısı vardır ve buharlaşma oranı nispeten küçüktür. Daha küçük hacimlerde üretme eğilimi gösterilebilir, bu şekilde biranın soğuk bir şekilde daha hızlı tüketilmesi sağlanabilir. Malt ve şerbetçi otu arasındaki nüansları daha belirgin hale getirme konusunda işlevsel bir bardak türüdür. Daha ziyade alman biraları ile tüketilmektedir. Kölsch ve Alt biralar için oldukça uygundur. Bock tipi biraların servisi için de kullanılabilir. Bazı Çek Pilsnerleri için de tercih edilebilir.



Weizen Bardak: Yine özellikle Almanlarda popüler olan bir bardak türüdür. Buğday birasının tüketiminde tercih edilmektedir. İnce cidarlı yapısı ve uzun görüntüsü sayesinde biranın rengini ve duruluğunu ön plana çıkarmaktadır. Bu bardaklar, pilsner bardaklar ile karıştırılabilir fakat daha kıvrımlı bir yapıda oldukları gözden kaçırılmamalıdır. Bardağın fiziksel özellikleri gereği kalın bir köpük tabakasının korunması sağlanabilir. Bu durum da buğday karakteri baskın biralarda hissedilen meyvemsi aromaların ve biranın soğukluğunun korunmasına yardımcı olmaktadır. Dunkelweizen, Hefeweizen, Kristalweizen gibi türler dahil olmak üzere tüm buğday biralarının servisinde kullanılabilir.



Pilsner Bardak: İsminden de anlaşılacağı üzere pilsner tarzında biralar için üretilmiş bir bardak türüdür, Uzun silindirik ve az kıvrımlı bir yapısı vardır. İnce cidarlı sayılabilir. Açık renkli ve berrak biralar ile daha çok tercih edilir. Yapısal formu gaz kabarcıkları ve rengini daha iyi takip etme olanağı sağlar. Kısmen daha geniş ağız kısmı ise köpüğün biranın üst kısmında kalmasına yardımcı olmaktadır. Tüm açık renkli lagerler ve Pilsner biraları için kullanılabilir.



Flute Bardak: Karbonizasyonun sürdürülmesine yani biranın daha uzun süre gazlı kalmasına yardımcı olan bir bardak çeşididir. Aromanın daha yoğun kalmasına ve istenmeyen unsurların giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. Tam anlamı ile bir bira bardağı karakteri yansıtmadığı için kullanımı diğer bardaklara nazaran biraz daha spesifik kalacaktır. Zira genellikle, Pilsner, Red Ale gibi bazı popüler bira türlerinin dışında, birkaç Bock tarzı bira, Schwarzbier, meyve biraları ve Lambic için kullanılır.



Snifter Bardak: Daha ziyade brendi ve konyak tüketimi için geliştirilmiş bir bardak türüdür. Zaten bu içkiler içerisinde iken sunduğu görüntü de ayrı bir estetiktir. Fakat bu bardak hangi bira ile ne için kullanılır? Geniş hazneli ve kısmen daha dar ağızlı yapısı ile güçlü ale biraların aromasını muhafaza etmek konusunda oldukça başarılı bir bardaktır. Hatta muhafaza etmekte bir yana bardağın genişten dara giden haznesi dairesel hareketler ile biranızın hava ile temasının artmasını sağlar, bu durum da aromanın zenginleşmesine ve size daha kolay ulaşmasına yardımcı olur. Bock biralar, Strong (Yüksek Alkollü)  Ale, Belçika Ale biraları, Barleywine, bazı Stout tarzda biralar ve genelde alkol oranı 7% den yüksek biralar için makul bir seçimdir.



Goblet Bardak: Kısmen daha kalın cidarlı ve geniş hazneli bir bardak türüdür. Köpürmenin daha iyi gözlenmesi ve köpüğün daha fazla olması bu bira türü için mümkündür. Geniş hazneli olmasına karşın ağzı snifter bardaklar kadar dar değildir karıştırmamak gerekir. Bu ağız genişliği yudum miktarını arttırmaktadır. Goblet bardaklar kalın cidarları ve daha yüksek kütleleri sayesinde elde daha dolgun bir his yaratabilirler. Genelde Belçika biraları için kullanılmaktadır. Bunlar, Belgian Triples, Belgian Quadruples, Belgian Dubbles, Belgian IPA, bu tarz biraların çoğu için uygundurlar.



Tulip Bardak: Tulip kelimesinin Türkçe mealinden de anlaşılacağı gibi lale şeklinde bir bardak çeşididir. Yapısı gereği Snifter bardaklar ile benzer özellikler ve etkiler yaratabilir. Yalnızca aromanın korunmasını değil aynı zamanda görsel ve kokusal özelliklerin daha iyi algılanmasına yardımcı olmaktadır. Geniş hazne kısmına rağmen ağız kısmının dudak şekline daha ergonomik oturan bir halde olmasından mütevellit içim esnasından sızdırmazlık konusunda yardımcı olur. Köpüğü de kısmen daha fazla muhafaza edebilir. Hemen hemen tüm Belçika Ale biraları için uygun bir bardaktır. bunun haricinde, yüksek alkollü ale biralar, İskoç Ale biraları ve IPA tarzı biralar için uygundur. 



Mug Bardak: Çok kullanılan, farklı hacimleri ve farklı şekillerde yapılabilen, genelde ağır, kalın cidarlı ve kulplu bir bardak türüdür. Eğlenceli ve ciddi bir yanı içinde barındırır. Dayanıklı bir yapısı vardır, tek seferde çok miktarda bira doldurmak daha mümkündür. Kalın cidarları biranın daha uzun süre soğuk kalmasına yardımcı olan bir yalıtkan durumundadır. Tutmak için bir kul bulunması da biranın elinizden geçecek ısı ile ısınmasına engel olur. Bu kulp aynı zamanda rahat tutmanıza da yardımcı olur. Dünya üzerinde en çok kullanılan bira türlerinden birdir. Amerikan Ale, Amerikan Lager, İngiliz Ale, Alman Lager ve Pilsner biralar için çok yaygın kullanılır.



1 yorum:

  1. Kısa özet ama bilgilendirici bi paylaşım olmuş. Tavsiyelerinizi en kısa sürede uygulamaya geçeceğim.

    YanıtlaSil