2 Mart 2016 Çarşamba

Biranın Sınıflandırılması ve Bira Türleri

Bir önceki paylaşımda biranın Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetindeki yerinden bahsetmiş ve Türk Gıda Kodeksine göre sınıflandırlmasısnı tariflemiştik. Bu paylaşımda ise biraların global olarak nasıl sınıflandırıldığından bahsedeceğim. Aslında biralar fermantasyon yöntemine göre alt fermantasyon biraları ve üst fermantasyon biraları olmak üzere temelde iki guruba ayrılır. Alt Fermantasyon biralar Lager türü bira, üst fermantasyon biraları ise Ale tarzı biralardır. 

Ale Biralar: Üst fermantasyon denilen fermante yöntemi ile elde edilen bira çeşididir. Genellikle daha yüksek sıcaklıklar da fermante edilir. Lager türünden farklı olarak içinde bazı belirgin aroma ve kokular bulunabilmektedir. Bunların en belirgin olanları, elma, armut, muz gibi bilindik meyveler, ananas ve mango gibi daha tropikal tarzda meyveler, üzüm erik gibi kurutulmuş meyve tatları, badem, bal, pekmez, fındık gibi aroma ve kokular barındırabilir. Bu aroma ve rahiyalar çok büyük oranda malt çeşitlerine bağlıdır. Karakterlerinde şerbetçiotu ve su da önemli yer tutar. Renkleri açık olarak da yapılabilir lakin genelde daha koyu oldukları bilinmektedir. En bilindik alt kümeleri, Brown Ale, Strong Ale,  Mild Ale, Old Ale, Pale Ale, Belgian Ale, Wheat Beer şeklindedir.



Bunların haricinde, biraz daha detaya inecek olursak, Başta iralanda olmak üzere britanyanın genelinde popüler olan koyu renkli kavrulmuş malttan elde edilen, kaymaksı köpüğü, isli tatlarıyla, içimi sert, aroması yoğun Stout biralarda bu sınıfa girebilir, zira en ünlüsü İrlanda'nın Guinnes birasıdır. Yine bu biralar la benzerlik gösteren Porter biralarda mevcuttur hatta stout ve porter biralar Dark Ale sınıfında toplanabilecek tarzdadır. Yakın zamandan itibaren ülkemizde bulunan Kilkenny yine stout sınıfına girer ver önerebileceğim bir biradır.



Almanların mayalı buğday birası olan ve Bavyera eyaletinde popüler hale gelmiş Hefeweizen ve bunun filtrelenmiş hali Kristallweizen buğday ale biraları listesine eklenebilir. Acı, sert içimli koyu renkli Altbier, açık renkli ekşi ve mayhoş tat Kölsch mevcuttur. Bu biraları pale ale gurubuna sokmak gerekir. Aynı zamanda pale ale gurubunun oldukça ünlü bir diğer üyeside biralarını uzun süre dayandırmak isteyen İngiliz askerlerinin bulduğu Indian Pale Ale türü birador. 



Lager Biralar: Soğuk fermantasyonda denilen alt fermantasyon metodu ile üretilen bira çeşididir. Alman ve Çek biracıları tarafından bira dünyasına hediye edilmiş bir yöntemdir. Genellikle daha yumuşak içimli, daha açık renkli oldukları bilinir. Açık renkli olmaları dünya üzerinde popülerliklerinin artmasına yardımcı olmuştur. Çünkü Sanayi devrimi ve makineleşme gelişmeden önce çimlendirilen arpa maltı kavrularak kurutulmakta biralar hep koyu renkli olmakta seramik bardaklarda içilmekteydi. Sanayi devriminden sonra malt kurutma yöntemi olarak fırınlama ve sıcak hava üfleme gibi metodlar kullanılmaya başlandığı için maltların açık renkli bir halde kurutulması başarılmıştı. Fakat günümüzde lager biralar illaki açık renkli olmak zorunda değildir. Hatta bazı ticari farklar yaratmak için kimi bira üreticisi markalar 50 lerin başlarında eski bira reçetelerini tekrar piyasaya sunmaya başlamışlardır. Günümüzde dünya üzerinde muhtemelen en popüler bira türü lager bira türüdür. Ale biralardaki kadar tat farklarına rastlamak pek mümkün değildir. Zira aroma yelpazelerinin de ale biralar kadar zengin olmadığını söylersek sanırım yanılmayız. 



Lager biralar arasında en ünlüsü muhtemelen Çek Cumhuriyetinin Plzen şehrinde üretilen Pilsner tarzdaki lager biralardır. Zira ülkemizde yıllarca başka bir çeşit var mı yok mu bilmeksizin insanlar bira bundan ibaret diyerek bu bira çeşidini tükettiler.  Günümüzde pek çok ülkede üretilmekte olan Lager tipi Pilsener biralar 'altın sarışın' biraların en meşhurudur. Renkleri altın sarısı tonundadır. Alt fermentasyon tekniğiyle üretildiklerinden tatları, Ale biralardan oldukça farklıdır. Pilsen tipi biralar içinde şerbetçiotu yoğun olarak kullanıldığından hafif acımtırak bir tada sahiptir, maya tadı Ale biralara göre daha az hissedilir. Bu bira türünde lezzet yelpazesi Ale biralara göre daha dar ama derinlemesinedir. Pilsener biranın tadı, yanında yenen yemeğe göre de değişiklik gösterir. Söz konusu biranın benzerleri Güney Almanyada oldukça popüler bir haldedir. Genelde Helles olarak isimlendirilirler.



Bunların haricinde, Kellerbier, Schwarzbier, Marzen ve Bock gibi popüler lager tipleride mevcuttur. Hatta Bock tipi biranın diğerleri arasında en meşhuru olduğunu söylemek mümkündür.


Bu postta sınıflandırıp genel olarak tarif ettiğimiz biraları, çok yakın zamanda detaylı olarak paylaşmak dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder