2 Mart 2016 Çarşamba

Ülkemizde Biranın Kısa Bir Özeti

Dünyanın gelmiş geçmiş en eski içkisi olmasına rağmen, bira ülkemizde ne yazık ki hak ettiği değeri görmeyen bir alkollü içecektir. Aslında 19. yüz yılın sonlarında Osmanlı Devletinin İzmir, Selanik, İstanbul gibi şehirlerinde oldukça popüler hale gelmiş olmasına rağmen bizler birayı anlamak için gerekli kültürü oluşturamadık. Cumhuriyet ilk yıllarında Ankara AOÇ'de kurulan fabrika gibi bazı teşebbüsler olsa dahi günümüze kadar istenilen verimle ulaşamamıştır.


1967 yılında Türk Tuborg (Tuborg Danimarka kökenli bir firmadır.) 1969 yılında Efes Pilsen İstanbul ve özellikle de İzmir başta olmak üzere üretimlerine başlamış, ve ülkemizde en çok satan biralar hal,ne gelmişlerdir. Hatta yurt dışı pazarında da boy göstermektedirler. Osmanlı döneminde ilk defa faaliyet gösteren İsviçreli Bomonti Kardeşler'in kurduğu Bomonti bira da son yıllar tekel vasıtası ile tekrar bizlere ulaşmaktadır.  Fakat baktığınız zaman bu girişimler dahi ülkemizdeki bira kültürü için oldukça yetersiz kalmışlardır. Neden diye soracak olursanız, söz konusu firmalar yalnızca lager türünde hatta lager türünün bir alt kümesi olan pilsner tarzında biraları üretmiş ve satmaktadır. Son dönemde artan ithal bira çeşitlerinde dahi genelde lager türü biralar görülmekte, pek fazla farklı ale tarzında bira görememekteyiz. Ülkemizde Kısa zamandır temin edebilir durumda olduğumuz Gara Guzu ve Pera biralarda yerli sermaye, butik tarza yakın biracılık ve yerli ale tarzda bira olarak umut verseler bile tat olarak şahsi kanaatimce muadilleri arasında biraz geride kalmaktadır.

                          

Gelelim biraların sınıflandırılmasına. Yoksun olduğumuz kültürü oluşturmak için aslında başlıngıç aşamasında bilmemiz gereken ilk konu budur. Türk Gıda Kodeksine göre biranın özelliklerine ve sınıflandırılmasına bakacak olursak, Bira hacmen alkol miktarına göre ve rengine göre olmak üzere, iki farklı şekilde sınıflandırılır. Alkol oranı 0.05% den az olan biralar alkolsüz biralardır. Bu orandan 3% değerine kadar alkol içeren biralar "Düşük Alkollü Bira", 3% - 6% aralığındaki kalanlar "Bira", 6% - 10% aralığındaki biralar ise "Yüksek Alkollü Bira" olarak isimlendirilirler. Rengine göre biraların sınıflandırılması ise EBC değerlerine göre yapılmaktadır. EBC dereces, Avrupa Biracılık Komitesi tarafından yayınlanan biranın renginin değerlendirilmesinde kullanılan ölçü birimini ifade eder. Renk değeri 15 EBC'nin altında olan biralar açık renkli biralar, 15 - 40 EBC arasında olan biralar koyu renkli bira ve 40 EBC den yüksek olan biralar ise siyah bira sınıfına girer. Ama bu yaklaşımın biraz fazla teknik olduğu kanaatinde olmakla birlikte, okuyacak olan kişilerde daha keyifli, lezzetli ve ilginç bilgiler oluşturmak için bir daha ki yazımda fazla detaya inmeden, daha evrensel bir sınıflandırmadan bahsedeceğim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder